Web dizajn početne stranice

Ovdje ćemo pokušati što jednostavnije objasniti na što valja obratiti pozornost pri web dizajnu početne stranice. Želite li saznati je li vaša početna stranica odnosno homepage dobra ili loša prije samog istraživanja po pojedinim stranicama, trebali biste samo pratiti neke osnovne korake. Na samoj početnoj stranici su vidljivi podaci o firmi ili organizaciji. Prilikom pregleda intenet stranica pa i samog surfanja zapravo je ključno da ona stranica koja interesira nekog klijenta ima dobar web dizajn i da je osmišljena kako treba te da sadrži informacije koje su klijentu potrebne. Upravo početna stranica daje pravu sliku o vama i jasno vam je da je upravo taj prvi dojam uglavnom i ključan. Mislite li koristiti vau web stranicu u svrhu bilo kakve prodaje onda je izgled početne stranice zaista od velike važnosti što, na kraju krajeva, privlači nove klijente i zadržava stare. No, suprotno, ukoliko se napravi neatraktivna, nedorečena, loša početna stranica, to može biti uzrok gubitka postojećih i potencijalnih klijenata. Samim time se da zaključiti da početna stranica zaista mora biti ugodna oku i sadržavati odgovarajuće podatke.

webdizajn

Jednostavnost je ključna

       Većina ljudi u Google tražilici samo upišu pojam koji ih zanima i tražilica vrlo jednostavno izbaci sve pojmove vezane za ono što potražujemo, uz to je i sam dizajn jednostavan, bez ikakvih dodatnih komplikacija. Potrebne informacije dobijemo u roku nekoliko sekundi. Ako se malo bolje pogleda po tražilici, vidljivo je da nema ničega što bi nas moglo zbuniti ili dekoncentrirati nego jednostavno prostor za upisivanje traženog pojma i izlist tih istih pojmova jedan ispod drugoga te mu se svakodnevno vraćamo s novim upitima. Ljepota je svakako u jednostavnosti dobivanja informacija. Što vam je web stranica jednostavnija i pristupačnija to je i posjećenija. Dosta je velik broj onih modernih web dizajnera koji žele stranicu napraviti elitnijom s puno grafikei cijelim nizom mogućnosti, no to gotovo uvijek stvara kontra efekt. Krajnji se korisnik najčešće pogubi na takvim, njemu zbunjujućim dizajnom stranica. Zapravo je samo bitno da bude lijepo, jednostavno i efikasno.

kako_postaviti_google_kao_pocetnu_stranicu_news_pic

 

Kako odabrati naziv?

       Posjetitelji web stranica obično ne znaju čime se vi bavite tako da i neće, vrlo vjerojatno, baš ciljano ići na vaše web stranice. Najvjerojatnije je da će slučajno „naletjeti“ na vaše stranice ili će ga tražilica tamo odvesti. Baš zato, zbog takvih slučajnih posjetitelja se trebate orijentirati da vaša početna stranica sadrži jasnu poruku točnije da je iz nje lako pročitati čime se vaša firma zapravo bavi.

Kako prezentirati sadržaj?

       Nažalost su mnoge web stranice pretrpane raznom grafikom i njezinim sadržajima, a tekstualne informacije su jako sažete i stisnute u neki kutak. Takva stranica ni ne može dobiti pozotovne povratne informacije od krajnjih korisnika jer je jednostavno nepregledna i ne sadrži ono što korisniku treba odnosno informacije koje mu trebaju. Važno je sažeti i na pravi način distibuirati sadržaj na početnoj web stranici. Primjerice, nema potrebe da radite posebne linkove za povijest firme, politiku, upravu i slično nego možete pojednostavniti na način da sve to zajedno stavite pod zajedničku karticu koja se zove „O nama“.

Naglašavanje prioriteta

       Od velike je važnosti da zapamtite da će web stranica imati veliki uspjeh ako korisnici dobiju točno ono što i žele. Vaša početna stranica mora imati reprezentativan način prezentacije onih usluga koje nudite tako da posjetitelji stranice znaju točno čime se vaša firma bavi i trebaju li im vaše usluge.

Optimalno korištenje linkova

       Na vašoj početnoj stranici upravo su linkovi glavne akcijske stavke. Posjetitelji vaše početne stranice su odmah u potrazi za relevantnim linkovima. Samim time, jasno je da je vrlo važno koristiti upravo ključne riječi koje vode na podstranice te da te stranice sadrže upravo tu temu kojoj su namjenjeni. Besmisleno je i smiješno koristiti početak svakog linka imenom firme. Linkovi služe olakšavanju pretrage krajnjim korisnicima.

Okvir za pretraživanje

       Neovisno o tome što se nalazi na vašim web stranicama i čime se firma bavi, posjetitelji će također biti u potrazi za okvirom za pretraživanje tako da mogu upisati pojam koji im treba i olakšati sebi potragu. Stoga bi bilo najbolje da osigurate okvir za pretraživanje u koji posjetitelj može upisati barem dvadeset i pet znakova u obliku upita.

Korištenje grafike

       Slika uistinu govori više od tisuću riječi ali ovdje stvarno nema potrebe za pretjerivanjem u svim oblicima slika. Potrebno je uvrstiti smislenu grafiku ili sliku na početnu web stranicu. Ukoliko ste nepotrebno umetali slike slavnih ili fotomodela na vašu početnu web stranicu, a to zaista nema veze s onim čime se vi zapravo bavite, korisnicima će biti otežano spajanje na vašu web stranicu.
Dakle, ključno je znati što zapravo vaši korisnici žele pronaći na vašim web stranicama da bi im se mogla pružiti i adekvatna usluga u smislu projektiranja kvalitetne početne stranice, a i same izrade web stranica.

Advertisements